Nynke En Voetafdruk

Nieuw Licht – Kunst in de Grote Kerk Alkmaar met Nynke Koster

DO 7 JUL

Vanaf 8 juli vindt de tweede editie van het kunstprogramma Nieuw Licht in de Grote Kerk Alkmaar plaats. Hiervoor is kunstenares Nynke Koster uitgenodigd. Binnen het programma Nieuw Licht wordt ieder jaar een kunstenaar gevraagd om een site-specific werk te maken geïnspireerd door, of reflecterend op, het erfgoed en de geschiedenis van de kerk.

Common Ground
Voor veel Alkmaarders vormt de Grote Kerk de huiskamer van Alkmaar. Maar wat is dat precies, een huiskamer van de stad? En wie voelt zich hier allemaal thuis? Deze zomer maakt kunstenares Nynke Koster een speciaal voor deze plek ontworpen kunstwerk op het hoogkoor van de Grote Kerk, waar ze aan de slag gaat met het thuisgevoel van Alkmaarders. Bezoekers mogen plaatsnemen op het omgekeerde gewelf gemaakt van zacht schuim en rubber, waar je letterlijk tussen de verhalen van Alkmaar zult liggen. Het werk zal de verhalen van verschillende gemeenschappen in de stad met elkaar verbinden en bezoekers uitdagen deze op een geheel andere manier te beleven.

Nynke Koster
Nynke Koster studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten waar ze voor de richting Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen koos. Haar werk balanceert op de grens tussen design en autonome kunst. Koster heeft een grote fascinatie voor de plaats die het verleden inneemt in ons collectief geheugen. Haar werk is altijd sterk onderbouwd door uitvoerig historisch onderzoek. Door te werken met een 'afgiet'-methode herpositioneert Koster verhalen en objecten en daagt ze bezoekers uit om er letterlijk op een andere manier naar te kijken.

Wist je dat...
- 'Common Ground' met 5 bij 15 meter het grootste kunstwerk is dat Nynke Koster ooit maakte
- er in het kunstwerk 50 plekken zijn om op plaats te nemen
- al het gebruikte schuim gemaakt is van gerecyclede matrassen
- er 20 vaten rubber (400 kilo) in het kunstwerk verwerkt zitten

De tentoonstelling van Nynke Koster is van 8 juli t/m 4 september 2022 gratis te bezichtigen in de Grote Kerk Alkmaar.

Cookies

We helpen je online graag zo goed mogelijk en gebruiken daarvoor cookies. Stel ze hier in.

[2]
[1]